Meditatie: God is vandaag niet thuis

5 jul

Als je in de kerk komt, of met gelovige vrienden praat, dan hoor je vaak zeggen dat God een kracht is in je bestaan. Dat God je niet alleen laat en je draagt als je dreigt te vallen.
Maar soms kan een ervaring zo tegenovergesteld zijn. Als predikant heb ik die ervaringen ook af en toe. Soms wanneer er in mijn eigen leven teleurstellingen of moeiten zijn, maar ook wanneer ik verhalen hoor van mensen die mij in vertrouwen nemen. De gebrokenheid kan de grond waarop je staat doen schudden.

gesloten
Er is een verhaal in de Bijbel over de profeet Elia. (1 Koningen 18). Er is een competitie tussen de priesters van Baäl en Elia, dienaar van God, over de vraag wie nu echt God is. Elia daagt de priesters van Baäl uit, wanneer Baäl niet reageert op de smeekbedes van de priesters: ‘Misschien is-t-ie wel op reis.’ Op het gebed van Elia reageert God wel, zodat voor iedereen duidelijk wordt dat de God van Elia echt God is.
Maar eerlijk gezegd valt het niet mee om dat altijd maar te geloven. Soms lijkt het immers wel of God even vakantie heeft. Of God nu niet op mij betrokken is, zich niet bekommert om het lijden van de mensen om mij heen.

Kritische psalmen

De psalmen brengen deze vragen ook met een scherpe eerlijkheid naar voren. Psalm 10: Waarom God, bent U zo verweg in tijden van nood?’ Psalm 13: hoelang nog vergeet U mij, hoelang nog, verbergt U uw gezicht voor mij?’Psalm 22: Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?’
Het zijn vragen die gesteld mogen en misschien moeten worden. Daarnaast is het goed om die psalmen rustig uit te lezen. Want in de psalmen tref je steeds een omkeer aan. Soms is het de ervaring dat juist in het diepste lijden God zichtbaar wordt. Soms is het de koppige overtuiging dat je blijft geloven tegen de klippen op. God heeft het beloofd, en aan die belofte houd ik mij vast. Geloven als roepen tot God. Misschien zie ik God niet, maar ik blijf roepen in het vertrouwen dat Hij mij hoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: