Top 40 Power of pop: popnummers die inspireren en kracht geven

19 aug

Op vrijdag 13 en 20 september is er een bijzonder programma te beluisteren op de Lokale Omroep Elburg (LOE). Van 20.00 tot 22.00 uur wordt de top 40 Power of pop gedraaid. Power of pop? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Wanneer mensen iets meemaken dat ingrijpend is, kan het soms zo zijn dat popmuziek precies het gevoel, de emotie die bij dat moment hoort, verwoordt. De muziek opent een deur die tot dan gesloten was. Het kan gaan om mooie gebeurtenissen zoals het vinden van de ware liefde, de geboorte van een kind of vertrouwen in de toekomst. Maar het kan ook gaan over de diepe dalen in het leven. Het verlies van een dierbare, het worstelen met een depressie, moeite om het op school vol te houden, enzovoort.

music card

Never tear us apart

Nu kan het zijn dat bepaalde popsongs je kracht hebben gegeven in zo’n situatie. Een ‘gewoon’ nummer dat ineens een diepere betekenis heeft gekregen. Zoals bv ‘Geef mij je angst’ of ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes. Voor mij was het nummer van INXS ‘Never tear us apart’ belangrijk in een fase dat het met mijn vrouw erg slecht ging. Meer dan psalmen of geestelijke liederen was dit een nummer dat in die tijd mijn emoties en verlangen verwoordde.

Geloof, hoop en liefde

Veel popnummers (zowel Engelstalig als Nederlandstalig) raken aan vragen of thema’s rond zingeving, hoop, liefde, geloof, schuld, vervreemding en identiteit. Het zijn ook de thema’s die in de kerk klinken. Het zijn de vragen die in de psalmen worden gesteld, het zijn de thema’s waar de Bijbelverhalen om draaien. Vandaar deze unieke samenwerking met de LOE: popmuziek als inspiratiebron. Als een opening van het gesprek tussen cultuur en kerk – wat kunnen we van elkaar leren? Op 29 september is er om 19.00 uur weer een popdienst in de Protestantse Gemeente ’t Harde. In die viering komen die beide stemmen samen. Zie ook: https://alexanderveerman.wordpress.com/category/popdienst/

Meedoen?

Heb je zin om mee te doen met de top 40 Power of pop? Dat kan als volgt: stuur je popnummer(s) in en vertel waarom het nummer je raakt, inspireert of door een situatie heeft heen geholpen. Tijdens de uitzending lees ik de toelichting ook voor – dus geef even aan of ik je naam mag noemen, of dat je liever anoniem blijft. Ook zullen we enkele mensen tijdens de uitzending bellen. Doe mee en reageer via:  powerofpop@loe-elburg.nl Er bestaat overigens een kans dat we niet genoeg tijd hebben om alle inzendingen een plekje te geven in de uitzending, maar we doen ons best!

2 Reacties naar “Top 40 Power of pop: popnummers die inspireren en kracht geven”

  1. Jany de Bruijn 19 augustus 2013 bij 3:09 pm #

    Het lied van Paul Anka; Put your hand on my shoulders,blijft nog steeds een,van mijn mooiste liederen. . Hoewel het heel bijzonder is ,wanneer je Zijn kracht hierdoor ontvangt..

    • Alexander Veerman 19 augustus 2013 bij 3:29 pm #

      Dank je wel. Zou je iets kunnen schrijven over wat dit nummer voor jou betekent, en misschien iets over de omstandigheden waarin dit nummer zo belangrijk is geworden? Je kunt het insturen naar: powerofpop@loe-elburg.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: