Aan het licht gebracht

21 dec

Af en toe kan het gebeuren dat je overvallen wordt door de duisternis. Laatst nog, toen ik onze hond Flower uitliet in het bos. We begonnen aan onze wandeling toen het nog licht was – hoewel, het was al wel bewolkt en somber. Gaandeweg de wandeling werd het donkerder. De schaduwen verdiepten zich. Het pad werd een vage kronkelende streep in een toenemende duisternis. Van schemer naar duisternis ging opeens snel. Alleen de bomen staken nog donker af tegen de zwarte en bewolkte hemel. Verder kon ik geen hand meer voor ogen zien.

In dat donker voelde ik me alleen. Het was lastig om de weg te kunnen onderscheiden, om te weten waar ik was en waar ik naartoe moest. Struikelend vervolgde ik mijn weg en haalde opgelucht adem toen ik in de verte licht zag.

Figuurlijk kan het ook zo voelen. Door gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, door teleurstellingen, door ziekte of verlies. Of gewoon, omdat je het gevoel hebt dat er meer zou moeten zijn en dat je zoekt naar bestemming en doel in je leven. Ronddolen in duisternis. Dwalen in een leven dat beheerst wordt door angst. Daarover spreekt de profeet Jesaja (9,1): Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen.

ontluikend licht

Dat kan raken aan een diep verlangen. Als dat eens zou kunnen – niet langer eenzaam. Niet langer de weg kwijt zijn. Niet langer tasten, zoekend naar houvast. Niet langer – maar zien, en gezien worden. Weten dat je er mag zijn, dat je er toe doet. Het licht dat vertrouwen wekt.

Wat is dat licht waar Jesaja over spreekt? Of wie? In het evangelie van Johannes (1,5) lezen we over dat licht: Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen. Johannes spreekt hier over Jezus Christus, als klein en kwetsbaar mens in onze wereld gekomen. Hij is gekomen in onze duisternis, in onze pijn en verlangen, in ons zoeken en dwalen, als het licht. Hij is gekomen om hen aan het licht te brengen, die in deze wereld ten onder dreigen te gaan. De kwetsbare en gebutste mensen. De vermoeiden en verdwaalden. Kostbaar in zijn ogen. Jezus is het licht van de wereld en heeft ons aan het licht gebracht. Troostend licht: geborgenheid en ruimte om op adem te komen.

Tegelijkertijd brengt dit licht van Jezus Christus nog iets anders mee: we worden opgeroepen om ons sterk te maken voor de strijd tegen onrecht. Zo lezen we in Johannes 3: 20 Wie kwaad doet, haat het licht; hij schuwt het licht omdat anders zijn daden bekend worden. 21 Maar wie oprecht handelt zoekt het licht op, zodat zichtbaar wordt dat God werkzaam is in alles wat hij doet.’ Dat is de uitnodiging met Kerst: we worden weggeroepen uit de duisternis naar Gods wonderbaarlijke licht. Jezus Christus reikt ons de hand en is met ons bewogen. Moge zijn licht over u schijnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: