Tien leefregels

7 nov

God komt ons nabij, als een God die bevrijdt. Dat heeft Hij beloofd, en zo heeft Hij zichzelf ook bekend gemaakt aan Mozes in de woestijn. Dat betekent dat we vrij mogen zijn, ons bevrijd mogen weten uit het slavenhuis.

Bij God mag je opnieuw beginnen, zomaar. Gods genade is dan wel gratis, maar nooit goedkoop. Het is goed om te beseffen wat je van God krijgt en hoeveel liefde meekomt in Gods vergeving. Het is goed om die liefde te vertalen in je eigen leven, in de dingen die je doet en de dingen die je laat.

Als je Gods vergeving nodig hebt, omdat je dingen hebt gedaan waar je niet mee kunt leven, bedenk dan of je anderen gekwetst of beschadigd hebt. Vergeving ontvangen van God vraagt ook om te werken aan herstel in onze relaties.

Bij Gods bevrijding hoort immers ook gerechtigheid. De kleinen en de zwakken zijn de maatstaf van het Koninkrijk.

Daarom is vrijheid ook ingekaderd. Zijn er regels die de grenzen en de ruimte van de vrijheid aangeven. Deze regels kennen we als de 10 woorden, of de 10 geboden. Deze leefregels zijn ook een manier om je dankbaarheid naar God te laten zien.

10 geboden

Wees trouw aan Mij, zegt God, zoals Ik trouw ben aan jullie. Dat heb ik laten zien toen ik het volk Israël uit Egypte bevrijdde, zo ben ik ook trouw aan jullie.

Probeer mij niet in beelden te vangen. Mijn naam gaat elke voorstellingsvermogen te boven: Ik ben erbij! Heb dan ook eerbied voor mij.

Leef niet om te werken, maar werk om te leven. Neem geregeld rust, zodat je kunt genieten van de mensen in je nabijheid en de schepping. Een dag om op te ademen en op Adem te komen.

Respecteer je ouders of verzorgers. Ouders, bedenk echter, dat aan deze regel niet zomaar rechten kunnen worden ontleend. Deze regel houdt immers ook de plicht in om zorgvuldig en liefdevol om te gaan met de mensen die aan je zorg zijn toevertrouwd door God.

Respecteer het leven: ontneem een ander niet de ruimte om mens te zijn.

Ga niet lichtzinnig om met je relatie.

Respecteer de bezittingen van een ander. Als je het verlangen naar meer kunt stoppen, kun je genieten van wat je hebt, zodat jouw bezittingen tot een zegen mogen zijn voor je naaste.

Spreek de waarheid, hoe moeilijk dat soms ook is. Maar de waarheid maakt je vrij en geeft je ruimte om echt mens te worden

Begeer niet: je begeerte, je jaloezie houd je gevangen, zodat je niet vanuit Gods bevrijding kunt leven.

Eén reactie naar “Tien leefregels”

  1. jaapophoff 8 november 2014 bij 2:12 pm #

    Heel mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: