Hallo!

6 feb

(Dit blog is op 3 februari 2015 geplaatst op http://www.mijnkerk.nl

Begroetingsritueel

Het gebruikelijke ritueel. Ik pak mijn jas en de hondenriem. Ik loop naar de garage om mijn wandelschoenen aan te trekken. Flower loopt kwispelend om mij heen (behalve als het koud of guur is, of wanneer het regent of sneeuwt – dan blijft ze met de staart tussen haar poten staan). Schoenen aan, riem vast maken, en hup naar buiten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De hond van de buren loopt buiten, vrolijk dollend met de buurkinderen. Als hij Flower ziet, gaat hij direct naar haar toe. Flower gaat direct plat op haar buik liggen en als Bink dichterbij komt, rolt ze op haar rug. Als ik de riem losdoe, zoekt ze Bink ook op. Laag kwispelend, dicht langs de muur of de struiken.

Bij het Lateraalkanaal ontmoeten we een Golden Retriever. De hond komt enthousiast springend op Flower af. Flower doet haar best om de grote hond te negeren. De Golden Retriever draait nog een rondje en besluit maar weer verder te gaan. Op de terugweg komen we nog een hond tegen. Er wordt gesnuffeld en ze lopen beiden samen op.

Ontmoeting

Als honden elkaar ontmoeten, gebeurt er altijd wat. Soms is het maar een kort moment, soms lijkt er helemaal geen contact te zijn. Ook als honden elkaar lijken te negeren, vindt er een ontmoeting plaats. De rollen worden verkend: wie ben jij? Hoe is onze relatie? De begroeting bepaalt de ruimte voor de ontmoeting: is er ruimte om te stoeien? Moet ik me verdedigen? Zal ik me onderdanig gedragen? Of zal ik de ander gewoon negeren?

Meer groeten

Overigens geldt dat voor de baasjes ook. Als iemand mij begroet, ontstaat er ruimte om de ander te ontmoeten. Even te glimlachen of een gesprekje aan te knopen. Als iemand strak wegkijkt of mijn groet niet beantwoordt, is er ook geen ruimte.

In de kerk zijn we gewoon om elke viering met een begroeting te beginnen, een groet van Godswege. ‘Genade’ en ‘vrede’ zijn de kernwoorden van die groet. Genade heeft te maken met Gods goedheid en liefde voor ons. Vrede gaat over tot rust komen, over aanvaarding, over thuis mogen komen. Dat is de groet van God die de ruimte opent voor ontmoeting.

Een groet kan een wereld openen. Ruimte maken voor ontmoeting. Ik neem me voor meer te groeten. De ander hoeft er niets mee te doen, maar de uitnodiging ligt er!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: