Brunchcatechese – een veilige ruimte

12 feb

In het afgelopen najaar zijn we begonnen met de brunchcatechese in de Ontmoetingskerk in Vriezenveen. Er waren verschillende groepjes jongeren die graag aan de slag wilden gaan met vragen rond leven en (on)geloof. Studenten en werkende jongeren die geen aansluiting vonden bij de ‘gewone’ catechisatie. Jongeren die al belijdenis hadden gedaan, maar het gevoel hadden na hun belijdenis in een gat te zijn vallen. Jongeren van 17, 18 jaar die zich hadden aangemeld voor de gewone catechisatie.

Brunch2

Uitwisselen van ervaringen

We besloten om deze verschillende groepen bij elkaar onder te brengen: jongeren vanaf 17 jaar zijn van harte welkom om mee te doen met de brunchcatechese. We komen één keer in de twee weken samen op zondagochtend na de ochtendviering of voorafgaand aan de Time-out. Er is geen verplichting om de kerkdienst te bezoeken, maar het is wel mogelijk. Doordat de ontmoetingen in het weekend zijn gepland, is het voor studenten ook mogelijk om aan te haken. Misschien ligt de kracht van de brunchcatechese wel in het gemêleerde gezelschap. Er is verschil in leeftijd (van 17 tot in de twintig), in achtergrond (studenten, werkenden, scholieren) en in levensbeschouwing (zoekers, gelovigen, twijfelaars, ongelovigen). Wat alle deelnemers gemeenschappelijk hebben, is het verlangen om hun eigen gedachten te verhelderen, ervaringen uit te wisselen en van anderen te horen hoe zij met situaties omgaan. Geregeld verkeerden de deelnemers in de veronderstelling dat alleen zij met een bepaalde vraag worstelden, maar het bleek steeds een gedeelde ervaring. Dat was en is bemoedigend gebleken.

Zelf voorbereiden

De opzet van de brunchcatechese is eenvoudig. De thema’s komen uit de  groep en een van de deelnemers bereidt de volgende catechese voor. Zelf voeg ik ook nog enkele gedachten of vragen toe. De voorbereidende overwegingen en vragen worden van tevoren rondgestuurd en dienen als uitgangspunt voor het gesprek. Een andere deelnemer zorgt voor iets lekkers (vaak high tea achtig) bij de koffie – een onderdeel dat haast net zo belangrijk is als het inhoudelijke deel …

Kunnen we doorgaan?

We zijn nu een aantal maanden verder. Ik heb aangegeven met Pasen te willen stoppen met de brunchcatechese, maar de groep wil door. De gesprekken, uitwisselingen en discussies worden als bijzonder waardevol ervaren. Meerdere jongeren gaven aan dat de gesprekken hen hebben geholpen om van ‘neigend naar ongelovig’ de beweging te maken naar ‘misschien geloof ik wel’.

Terreurvrije ruimte

Een belangrijk element is de ‘terreurvrije ruimte’ (een uitdrukking van Verheule over pastoraat in: Angst en bevrijding). Een van de deelnemers gaf aan dat hij vrijwel nergens kan praten over zijn twijfels en vragen. Gelovige vrienden willen hem ‘bekeren’, seculiere vrienden verbazen zich over zijn hang naar geloof. Bij de brunchcatechese is er ruimte om de vragen en twijfels te verkennen, zonder oordelen en zonder verwachtingen. Dat blijkt heilzaam.

Geloven in het dagelijks leven

We gaan een mooi eerste jaar afsluiten. Het krijgt echter nog een schitterend vervolg. Ik heb meerdere gemeenteleden gevraagd of zij na Pasen een brunchcatechese zouden willen verzorgen. Iedereen die ik gevraagd heb, zei gelijk ‘ja’. Er volgen drie catecheses over: ‘geloven en ondernemen’, ‘geloven en besturen’ en ‘geloven en recht doen’.  De gemeenteleden vertellen hoe hun geloof in hun dagelijks leven doorwerkt. Voor welke dilemma’s en keuzes staat een ondernemer? Speelt voor een bestuurder geloof een rol bij afwegingen?

Het zijn ontzettend boeiende ontmoetingen met de jongeren. Het is supergaaf dat gemeenteleden over hun eigen keuzes willen komen vertellen. Mooi om zo samen gemeente te zijn!

Eén reactie naar “Brunchcatechese – een veilige ruimte”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sunday Seminars in Vriezenveen | Alexander Veerman - 26 maart 2015

    […] en uiterst boeiende ontwikkeling is, omdat de jongeren na Pasen graag verder willen  met de brunchcatechese. Deze catechese-ontmoetingen  blijken een veilige ruimte te zijn waar jongeren hun vragen, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: