Goed bezochte informatieavond in Vriezenveen

10 okt

Vriezenveen – 10 oktober 2015. In een bomvolle kantine van DOS ’37 werden gisteravond buurtbewoners, ondernemers, sportverenigingen en belangstellenden geïnformeerd over de noodopvang van vluchtelingen in sporthal De Stamper in Vriezenveen.  Na de uitleg van burgemeester Visser over de gang van zaken, gaf mw. Heidi Plas, coördinator geneeskundige hulp regio Twente (GHOR Twente) nuttige informatie over medische ondersteuning voor de vluchtelingen. Ook deelde zij haar ervaringen met de noodopvang in Oldenzaal en Hellendoorn. Aansluitend was er ruimte voor vragen en opmerkingen. Zorgen werden uitgesproken, vragen kregen de ruimte en daarnaast waren er velen die praktische hulp toezegden bij de opvang van de vluchtelingen. We mogen terugkijken op een waardevolle en evenwichtige informatieavond.

Samenwerking Twentse gemeenten

Twenterand maakt deel uit van de veiligheidsregio Twente waarin de 14 Twentse gemeente samenwerken. De vraag van het COA om plekken voor noodopvang van vluchtelingen is door de Twentse gemeenten gezamenlijk opgepakt. Na Hellendoorn en Oldenzaal biedt nu Twenterand noodopvang aan voor maximaal 200 personen. Op deze manier dragen de Twentse gemeenten gezamenlijk de belasting van de opvang. Duidelijk is dat het Rijk de instroom op dit moment niet aan kan. Wel dringen de gemeenten aan op structurele oplossingen, omdat het verplaatsen van getraumatiseerde mensen van noodopvang naar noodopvang voor niemand wenselijk is.

De keuze voor de Stamper ligt voor de hand. Er is ruimte, er zijn voldoende voorzieningen (douches en toiletten) en het gebouw is eigendom van de gemeente.

Veel onduidelijk

Als het om de concrete invulling gaat, is er nog veel onduidelijk. Twenterand heeft aan het COA gemeld dat er maximaal 200 mensen voor vijf dagen kunnen worden opgevangen. Vermoedelijk zal de gemeente pas enkele uren voordat de vluchtelingen naar Twenterand worden gebracht, hierover worden geïnformeerd. Zowel het aantal vluchtelingen als de samenstelling van de  groep is dus onduidelijk. De verwachting is dat de vluchtelingen op woensdag zullen arriveren.

Er is een projectteam samengesteld. Informatie wordt via de website van de gemeente verstrekt. Alles gaat in goede samenwerking met het Rode Kruis, GHOR Twente en de politie.

Positieve ervaringen in Oldenzaal en Hellendoorn

Heidi Plas vertelde over de ervaringen met noodopvang in Oldenzaal en Hellendoorn. De samenstelling van de beide groepen vluchtelingen verschilde sterk. Wat beide groepen gemeenschappelijk hadden, was dat het  om uitgeputte vluchtelingen ging. Ze hadden vooral behoefte aan rust en soms aan medische zorg. De ervaringen met de vluchtelingen in deze Twentse gemeenten waren positief.

Noaberschap: het gaat om mensen

Aansluitend was er ruimte voor vragen. De meeste vragen waren informatief en konden direct beantwoord worden door de gemeente, de gezondheidsdeskundige of de politie. Ook was er ruimte om zorgen te delen. Wat achteraf overheerst is dat gemeente Twenterand en met name Vriezenveen zich voorbereid op de komst van de vluchtelingen. Vele vrijwilligers hebben  nu al hulp aangeboden. Naoberschap. Ook voor vluchtelingen, want het gaat om mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: