Noabers in Christus

6 feb

Dit artikel is gepubliceerd in de 40-dagenkalender 2016 ‘Zet een stap naar de ander’.  Te bestellen via: webwinkel PKN

Noaberschap. Dat is misschien wel het meest bepalende en in het oog springende kenmerk van onze gemeente. Noaberschap vertelt over het omzien naar elkaar, over de waarde en het belang van goede buren. Van oudsher lag Vriezenveen in een ruige, nauwelijks ontgonnen streek. Een woest veengebied waar arbeiders onder vaak erbarmelijke omstandigheden lange dagen maakten om veen te steken. Wilde je overleven, dan was je op elkaar aangewezen. De noabers waren als familie. Het vroeg om een mentaliteit van pionieren, van het ontdekken van nieuwe wegen, van ontginnen van verlaten streken.

Ontmoeten

Het is niet voor niets dat ons kerkgebouw ‘Ontmoetingskerk’ heet. Dat is de kern van ons gemeente-zijn en ons geloofsleven: het ontmoeten van elkaar, het zoeken naar de ontmoeting met God.

Tegelijkertijd staat dit ‘ontmoeten’ in de huidige tijd onder druk. Er is meer aandacht en ruimte voor individuele groei en persoonlijke verlangens. In zichzelf een positieve ontwikkeling. Tegelijkertijd brengt het ook een spanning met zich mee. In het zoeken naar verbondenheid is de kerkelijke gemeenschap niet meer vanzelfsprekend in beeld.

Verbondenheid uitdragen

Het verlangen van de Ontmoetingskerk is om opnieuw die verbondenheid uit te dragen en uit te delen. Niet zozeer omdat het bij de volksaard hoort, maar vooral omdat het de christelijke geloofsgemeenschap eigen is om naar elkaar om te zien en voor onze omgeving te zorgen. Door allerlei politieke en maatschappelijke ontwikkelingen is het naoberschap weer actueel en noodzakelijk.

Hoe geven we hier vorm aan? We zijn begonnen om nieuwe dwarsverbanden te leggen met organisaties, geloofsgemeenschappen en politiek. We zijn in gesprek met het plaatselijke verzorgingstehuis om gespreksgroepen aan te bieden voor de ouderen van ons dorp. Daarnaast organiseren we eigentijdse vieringen, gezellige ontmoetingen rond maaltijden en cursussen om onze buren te ontmoeten. Naobers in Christus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: