Als kinderen meevieren

24 mei

(onderstaande is een bewerking van deze tekst die ik op een site van een Lutherse Kerk in de Verenigde Staten vond)

In onze vieringen komen verschillende generaties bij elkaar. Het kan gebeuren dat er drie generaties van een familie samen in de kerkbank zitten. Ook kinderen maken deel uit van de vierende gemeente. Je kunt ze soms goed horen: hun gelach, gehuil en gefriemel vullen de ruimte. We zijn blij met deze kinderen en met hun ouders! Als je jonge kinderen mee neemt naar de viering of als je naast of achter kinderen komt te zitten in de kerk, hopen we dat je dankbaar bent dat we samen, jong en oud, God kunnen loven en prijzen.

Image result for kinderen in de kerk

 

Aan de ouders

Beste ouders van jonge kinderen: we zijn zo blij dat jullie er zijn, en dat jullie je kinderen hebt meegenomen. Dank jullie wel. Misschien mogen we enkele tips geven om deze viering goed mee te kunnen maken:

Ontspan! God heeft ook het wiebelen van het kind geschapen. Laat het er maar zijn en voel niet de neiging om in Gods huis dit wiebelen te onderdrukken. Iedereen is welkom!

Ga voorin zitten. Het is voor de kinderen makkelijker om te zien en te horen wat er gebeurt. Maar nog belangrijker: voel je vrij om daar te gaan zitten waar je je op je gemak voelt.

Leg rustig aan je kinderen de verschillende onderdelen van de viering uit en wat de dominee, organist of lector aan het doen is.

Doe mee met de liederen, gebeden en liturgische gebruiken. Kinderen leren het meedoen in de kerkdienst van de ouders. Om de vieringen te waarderen en de routines te leren, helpt het als je met regelmaat in de kerk komt.

Voel je vrij, als het nodig is, om even met je kind de kerkzaal te verlaten. Maar kom alsjeblieft ook weer terug. Jezus zei immers ‘Laat de kinderen tot mij komen’.

Het is goed om te beseffen dat de manier waarop we de kinderen in de kerk welkom heten, in sterke mate bepalend zal zijn in hun reactie op de kerk, op God en op elkaar. Laat ze weten dat ze thuis mogen zijn in het huis van God.

 

Aan de gemeenteleden

Beste gemeenteleden, die het geluk hebben om naast of in de buurt van kinderen en hun ouders te mogen zitten: de aanwezigheid van kinderen is een geschenk aan de kerk. Een vriendelijk gebaar van welkom wordt door ouders en kinderen bijzonder op prijs gesteld. Wat is het soms een opgave om ’s ochtends alle kinderen op tijd in de kerk te krijgen. Een glimlach, een vriendelijk woord, een groet aan de kinderen zelf is bemoedigend en opbouwend.

Of kinderen nu lachen, praten, friemelen, zingen of huilen: het geluid van kinderen in de viering is in zichzelf een vreugdevol lied van aanbidding.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: