‘Wat er ook gebeurt, nooit loslaten!’ Theologie van het touwtrekken

16 jun

We hebben een keer het nieuwe catecheseseizoen ingeluid met een avondje touwtrekken. Dit klinkt eenvoudiger en aangenamer dan het in werkelijkheid was. Touwtrekken is een intensieve en serieuze bezigheid. Dat het echt een zware inspanning is, heb ik proefondervindelijk mogen vaststellen. Touwtrekken vraagt om uithoudingsvermogen, kracht en teamspirit. Met de teamspirit zat het in ons team wel goed, alleen kwam ik uithoudingsvermogen tekort (om over kracht maar te zwijgen). Na drie wedstrijden had ik kramp in mijn handen:  ik kon ze niet meer openen en als ik mijn vingers weer probeerde uit te vouwen, trokken ze als vanzelf weer krom.

Anker

Deze avond is mij nog lang bijgebleven. Niet zozeer vanwege de kramp, maar vanwege de lessen die het touwtrekken opleverde. De eerste les is dat elk team een ankerman/vrouw nodig heeft. De Ankerman (de ‘laatste man’) mag het touw schuin achter zijn lichaam laten lopen. Het is een belangrijke positie in het team.  In de kerk geloven we dat Christus ons anker is. Los van onze inspanningen – dit anker is aanwezig en op dit anker mogen we ons verlaten.

Teamwerk

Een tweede les is het belang van het team. Natuurlijk is kracht belangrijk. Tegelijkertijd is kracht niet doorslaggevend. Belangrijker is of iedereen de juiste positie heeft en of het team ook samenwerkt. Alleen dan maak je kans om het touw over de streep te trekken. Toegespitst op het jongerenwerk in de gemeente: dit is geen zaak van goedwillende individuen, maar van de gemeente als geheel.

Volhouden

Een derde en laatste les is de opmerking van onze coach, Bart Lemans. ‘Wat er ook gebeurt, nooit loslaten!’ Touwtrekken is een kwestie van volharden, van volhouden. Op het moment dat je loslaat, verliest het team samenhang, broodnodige verbondenheid en noodzakelijke kracht. Dat is misschien wel de belangrijkste les als het gaat om jongerenwerk: wat er ook gebeurt, blijf geloven. Blijf volharden in hoop, blijf geïnteresseerd in en houd contact met de jongeren. Daar ligt de opdracht en de kracht van de gemeenschap.

Een avondje touwtrekken vertelt ons het volgende: het begint bij het juiste anker, zonder team wordt het niets en het vraagt om doorzettingsvermogen.

Geniet!

Tot slot: de kramp heeft één voordeel. Er past precies een bierflesje in …. Misschien is dat wel de laatste les. Vergeet niet te genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: