Zeven lessen van David (en Goliath)

12 jul

Zondag 26 juni 2016 stonden we in de Ontmoetingskerk te Vriezenveen stil bij de jongeren die komend seizoen hun weg gaan vervolgen op het voortgezet onderwijs. We stonden in de kerkdienst stil bij het verhaal van David en Goliath. Het verhaal kan je helpen om met uitdagingen en zorgen om te gaan.

  • Goliath kan er zomaar zijn, juist op plekken waarvan je dacht dat het veilig was

David komt in het legerkamp van de Israëlieten om wat eten naar zijn broers te brengen. De broers zijn opgeroepen door Saul om tegen de Filistijnen te vechten. Je zou verwachten dat je in het legerkamp met al die soldaten wel veilig zou zijn. Toch is het juist die plek waar de stem van de sarrende en scheldende Goliath klinkt.

  • Goliath hoor je overal, ook al doe je je handen voor je oren

Blijkbaar is het niet mogelijk om je echt af te sluiten van Goliath. Je kunt er niet voor weglopen en je oren dichtstoppen helpt ook niet. Ondertussen doet het sarren van Goliath wel iets met de soldaten van Saul. Ze worden bang en onrustig.

  • Iedereen heeft wel één of meerdere Goliaths

Nu zou je kunnen zeggen dat Goliath symbool staat voor situaties waar je tegenop kunt zien. Zelf had ik als kind bijvoorbeeld te maken met een jongen die mij altijd opwachtte wanneer ik uit school kwam en mij treiterde. Maar een Goliath kan ook van binnen zitten: een stemmetje dat steeds maar zegt dat je niet goed genoeg bent, dat je niets kunt, bijvoorbeeld.

  • Luister naar goede raad, maar besluit zelf wat bij je past

Als David besluit om tegen Goliath te vechten, wil koning Saul David gaan helpen. Maar eerst probeert Saul David te overtuigen dat hij het niet moet doen. David is te jong, te onervaren, niet getraind, enzovoort. Duizend redenen om de confrontatie niet te zoeken. David zet echter door. Dan geeft Saul niet alleen goede raad, maar ook zijn eigen wapenrusting. Een harnas en een helm. Hoe goed bedoeld ook, David kan er niets mee. Door het harnas kan hij nauwelijks lopen en de helm zakt hem over de ogen.

Past de raad die jij krijgt bij jou? Helpt het jou om de juiste stappen te zetten, of raak je juist het zicht kwijt en voelt het verlammend?

  • Iedereen heeft een talent dat je verder helpt

David doet de wapenrusting van Saul uit, en vertrouwt op zijn eigen talenten. Een slinger. Anderen zullen zeggen dat het niets voorstelt, maar het is juist dit talent dat David in staat stelt Goliath te verslaan. Het is goed om na te denken over je eigen talenten en om op je talenten te leren vertrouwen, ook als anderen het maar niets vinden.

  • Ga op Goliath af

De enige manier om je Goliath te overwinnen is om hem onder ogen te zien. Je zult op hem af moeten gaan. Met je eigen talenten en met je vertrouwen op God. Dat is de laatste les.

  • Vertrouw op God

Uiteindelijk is de belangrijkste les van David zijn vertrouwen op God.  Het is dit vertrouwen dat David in staat stelt om zelfvertrouwen te hebben en om op Goliath af te gaan. In Efeze 6 schrijft Paulus over de wapenrusting van God die met dat vertrouwen te maken heeft. Die wapenrusting is niet een fort, maar ontwapent ons juist. “Zoek je kracht in de HEER, in de kracht van zijn macht.”

Mooi om zo met vertrouwen de toekomst tegemoet te mogen stappen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: