Het leek niet bepaald een grote opgave. Van een afstandje zag onze tuin er immers vitaal, groen en weelderig uit. Gedachteloos zegde ik dan ook toe om de tuin onkruidvrij te maken tijdens mijn vakantie. We waren in de afgelopen periode niet zo aan tuinieren toegekomen dus het moest er sowieso van komen. Van dichtbij bleek het echter een heel ander verhaal. Al worstelend en ploeterend met het onkruid zag ik parallellen met ongewenste gewoontes die in je leven een grotere rol spelen dan je zou willen. Zo ontstond een kleine theologie van het tuinieren: over zonde, bekering en heiliging.
Het begint met onder ogen zien
De noodzaak van een verandering en de bereidheid om een verandering te bewerkstelligen begint met het onder ogen durven zien van de situatie. Onze tuin moest hoognodig gedaan worden. Door op een afstandje te blijven of wat cosmetisch te wieden, kon ik lange tijd mezelf overtuigen dat de tuin er goed bij lag. Ook onkruid is groen en zevenblad heeft hele leuke witte bloemetjes ….
Hoe herkenbaar kan dat zijn in je eigen leven. Het wegkijken. Het vergoelijken. Het bagatelliseren. Nee, echt – het gaat goed met mij. Alles onder controle. Maar ondertussen.
Chaos
Bij nader inzien was de tuin een complete chaos. Het zevenblad had vrolijk en enthousiast bezit genomen van de tuin. Enkele esdoorns en eiken deden verwoede pogingen om verstopt in struiken aan kracht en omvang te winnen. Paardenbloemen, gras en weegbree schoten op tussen de geraniums (ooievaarsbek) die als bodembedekkers waren gepoot, maar zich genoodzaakt zagen naar het gazon te verhuizen. Brandnetels, een ongewenste braam en distels maakten de chaos grimmiger. Oprukkende haagwindes uit de gemeentetuin maakten het plaatje compleet.
Het vraagt veel om echt goed naar jezelf te durven kijken. Wat kan het van binnen chaos zijn …
Tuinman gevraagd
De tuin heeft zorg nodig. Het gaat immers niet vanzelf goed komen. De prachtige bloemen, de volle struiken en de bodembedekkers kunnen alleen tot hun bestemming komen als er iemand is die voor de tuin wil zorgen. Er moet gesnoeid worden. Het onkruid moet gescheiden worden van de struiken en planten uit de tuin. Alleen dan komt er ruimte voor de bloemen om te bloeien en komt de tuin tot zijn recht.
In de Bijbel maakt Jezus vaak gebruik van het beeld van de tuin of de akker om iets van Gods Rijk te vertellen. Het is God zelf die ons in de tuin, de Hof van Eden geplaatst heeft. Het is Jezus die ons de weg terug naar de tuin heeft gewezen. Hij is het die het levende water is, die de Geest beloofde die als een bron in ons het leven geeft. Het is Jezus zelf die voor de tuinman werd aangezien op de dag van de opstanding. Misschien is dat wel een mooi beeld: de opgestane Heer als onze tuinman, die ons helpt snoeien en die ons helpt onderscheid te maken tussen wat vruchten draagt en wat onkruid is.
Met wortel en tak
Het was nog een heel werk om de tuin onkruidvrij te krijgen. Ik kwam een indrukwekkend wortelstelsel tegen van het zevenblad. Die wortels moeten eruit, omdat elke stukje zomaar weer een nieuwe loot kan opleveren.
Misschien is dat ook wel een verhelderend beeld voor levensheiliging. We hebben door Gods genade zicht gekregen op zijn Rijk. Het vraagt om een antwoord, om een ommekeer naar het licht. Die omkeer of bekering is totaal, nooit een beetje. Heiliging vraagt om het uitroeien van zonde (wat je van het licht afbrengt) met wortel en tak. Alleen zo kunnen we meer en meer ons vernieuwen naar het beeld van Christus.
Bijhouden
Tot slot vraagt tuinieren om bijhouden. Af en toe tuinieren is niet voldoende. Op vaste tijden zal er in de tuin gewerkt moeten wordn.
Zo is het ook in ons eigen leven. Leven in Gods licht vraagt om dagelijkse bekering. Ergens schrijft Paulus dat we ons mogen kleden met ‘de nieuwe mens’. Dat is een mooi beeld voor die dagelijkse bekering. Als we ’s ochtends voor onze kledingkast staan, worden we uitgenodigd om ons allereerst te kleden met ‘de nieuwe mens’: het staat voor het leven in het licht van Christus, het leven vanuit de vrucht van de Geest. “Door Jezus wordt duidelijk dat u uw vroegere levenswandel moet opgeven en de oude mens, die te gronde gaat aan bedrieglijke begeerten, moet afleggen, dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden en dat u de nieuwe mens moet aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid.” (Efeze 4, 21 – 24)
Overigens ligt onze tuin er nu mooi bij.
Mooi ….Duidelijk ….Voorbeeld … Dominee. ..