Wie of wat inspireert je? Het geloofsgesprek in de Ontmoetingskerk

5 feb

In de Ontmoetingskerk hebben we vijf sectiebijeenkomsten georganiseerd rond de vraag: wie of wat inspireert je? Sectiebijeenkomsten zijn in onze gemeente niet nieuw. Het zijn een soort groothuisbezoeken. De avond verliep deze keer echter iets anders en gezien de enthousiaste reacties zeker voor herhaling vatbaar.

ontmoetingskerk-lente

De opzet was als volgt: na de opening vertelden twee of drie gemeenteleden over hun inspiratie en over hun geloof. Vervolgens gingen we in kleine groepjes van vier personen uit elkaar om door te praten over inspiratie, het persoonlijke geloof, de veranderingen, twijfels en zekerheden.

Het was opbouwend en inspirerend om van elkaar te horen wat de diepste drijfveren zijn. Omdat we in klein groepjes doorspreken,  was er alle ruimte om vragenderwijs te luisteren, zonder oordeel. Wat kostbaar als het gesprek een soort heilige en veilige ruimte wordt waarin harten zich openen. Dergelijke gesprekken komen het gemeenteleven ten goede.

Wat opviel in de getuigenissen van de gemeenteleden is hoe waardevol het is om woorden te geven aan wat je ten diepste beweegt. Hoe lastig en ingewikkeld het ook is om die woorden te vinden.

Daarnaast viel op dat veel mensen het geloof hebben leren kennen en waarderen in de bedding van de regelmaat. Gewoon met het gezin mee. Catechese, club. Het hoorde er bij. Ook na een fase van afzetten en zoeken, was die gewoonte beslissend om weer verder te gaan met het geloof. Van grote waarde was voor een aantal het deelnemen aan Youth for Christ of de ontmoeting met evangelische christenen die steunden en stimuleerden; maar ook de meester of juf die vol overtuiging en enthousikasme Bijbelverhalen doorgaven. Die verhalen bleken voor iedereen van grote waarde.

Het betekent dat we als geloofsgemeenschappen aan de slag moeten om onze jongeren en jonge gezinnen te ondersteunen, omdat de gewoonte en de vanzelfsprekendheid niet meer aanwezig zijn.

Tot slot was het bijzonder om te zien hoe opbouwend het is wanneer mensen vertellen over hun eigen levensweg in relatie met het geloof. Het geloof groeit, schuurt en verandert door de context van ons leven. Sommigen ervoeren God dragende kracht, anderen verhaalden van hun worstelen en zoeken. Het spreken over die tocht werd door iedereen als inspirerend ervaren.

Dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: