Het gebeurt echt. Hier. Nu.

31 aug

’s Avonds na mijn avondafspraken  mag ik graag nog even de nieuwskoppen lezen. Vanavond draaide mijn maag om en sloeg mijn hart over toen ik las dat drie hoogbejaarde broers voor de rechtbank voor het bezit en de productie van kinderporno. Het ontneemt me de adem als ik lees wat er in het huis van de broers aan verschrikkingen lijkt te hebben plaatsgevonden. Dit zijn de verhalen waarvan ik steeds weer hoop dat het niet waar is, niet waar kan zijn. Niet waar mág zijn.

Ik ken de verhalen. Van de andere kant. De verhalen van slachtoffers. Uit artikelen, boeken of wat mensen mij hebben toevertrouwd. Deze verhalen snijden in mijn binnenste, omdat ik de pijn zie die meekomt in het vertellen. Wat kunnen mensen diep beschadigd zijn door het seksueel misbruik. Het verlies van eigenwaarde, de machteloosheid en de schaamte, de radeloosheid door de onteigening van het lichaam. Vervreemd van zichzelf. Tastend zoekend om te overleven. Misbruik is nooit onschuldig. Het ontneemt de ruimte van het leven. En wat is het soms een lange en bittere weg om voorbij de angst en beklemming het leven weer te kunnen proeven.

IMG_20170807_185453

Tegelijkertijd lijden slachtoffers van misbruik ook aan de samenleving. Wat moeten ze soms opboksen tegen ontkenning. Zeker wanneer er sprake is van ernstig seksueel stuiten slachtoffers al gauw op een muur van ongeloof.

Steeds vaker echter komen verhalen van misbruik in het nieuws omdat daders opgespoord en veroordeeld worden. Het bepaalt ons bij de inktzwarte en duistere kant van onze samenlevingen – en van onszelf. Daders van seksueel misbruik zijn niet perse de monsters in de bosjes, maar zijn de mensen bij ons in de straat. Het zijn de mensen die wij vertrouwen geven.

We helpen onze kinderen en de slachtoffers van geweld door allereerst naar hun verhalen te luisteren en hun de erkenning te geven die zo broodnodig is. In de tweede plaats kunnen we een krachtig begin maken met preventie wanneer we oog krijgen voor de maatschappelijke en culturele dimensies van misbruik. We helpen de kinderen door te bouwen aan een veilige samenleving.

Misbruik vindt immers echt plaats. Hier. Nu.

2 Reacties naar “Het gebeurt echt. Hier. Nu.”

 1. Cor van Haaften 1 september 2017 bij 7:33 am #

  Brste Alexander.
  Bedankt voor je rake en op juiste toon geschŕeven blog. Het is zoals je het beschrijft. Eind dit jaar ga ik een presentatie geven over veilig kerk zijn. Ik zou graag je blog ter ondersteuning willen gebruiken hierbij. Zelf voel vaak een muur in mijzelf om de juiste woorden te vinden door mijn eigen misbruik ervaring. Ik heb anderen zo hard nodig die wete n te vertalen wat er in mij leeft. Nogmaal dank.
  Met vriendelijke groeten,
  Cor van Haaften

  • Alexander Veerman 1 september 2017 bij 8:09 am #

   Dank je wel voor je reactie, Cor. Wat erg dat je zelf ook misbruikervaringen hebt. Het is geen probleem om mijn blog te gebruiken. Mooi dat je een presentatie houdt over veilig kerk zijn, heel erg goed! In de PKN is een werkgroep gestart ‘Veilige kerk’. Ik ben erg benieuwd naar je presentatie. Misschien wil je die tzt mailen naar al.veerman@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: