Wandeling langs de loop van je leven

20 sep

Veel mensen houden van wandelen. Even je hoofd leeg waaien of juist de tijd nemen om te mijmeren. Of gewoon even genieten van de natuur. Wandelen kan ook iets meer met je doen. Het kan je binnenste openen. Wandelen of pelgrimeren – door te gaan, daal je ook af naar de levensvragen die je wilt verkennen.

Afgelopen startzondag hebben we een wandeling gelopen door Vriezenveen. Bij bepaalde plaatsen stonden we stil en overwogen een vraag. De reacties op de wandeling met doordenkvragen waren positief, vandaar dat ik het hier deel. In veel meer plaatsen zijn dergelijke wandelingen georganiseerd, en het kan prima bij jou in de stad of het dorp. Je kunt het verder aankleden met gedichten of (Bijbel)teksten. Belangrijk is dat al wandelend mensen tot een ontmoeting komen. Met elkaar. Met God.

Dit was onze reis: een reis langs een tiental stations met vragen om over na te denken en om van uit te delen voor startzondag 2017: kerkproeverij.

Vertrek

We verzamelen bij de Paaskaars en vertrekken met de zegen, en met de vraag wat de zegen voor jou betekent.

Afbeeldingsresultaat voor paaskaars brandend

Moge God, die erbij is als de zon opgaat en ondergaat
en als je de zee oversteekt,
onderweg je schreden richten.
Moge God, die je nabij is als je zit
en als je staat,
je met liefde omringen
en je bij de hand leiden.

Moge God, die je wegen kent
en de plaatsen waar je uitrust
bij je zijn in je taak op aarde
het goede nieuws zijn dat je deelt
en je op de eeuwige weg leiden.
Uit het dienstboek van de abdij Iona

Station 1: Het Noordik

Afbeeldingsresultaat voor noordik vriezenveen

Scholengemeenschap Het Noordik is een begrip in Vriezenveen. Vele Vriezerveners hebben hier herinneringen liggen. De middelbare school is een belangrijke fase in ons leven. Hoe je ook terugkijkt op deze fase, op school leer je. Je leert vakken, maar je ontdekt ook levenslessen. Het leren van levenslessen duurt een leven lang.

Welke levensles die jij hebt geleerd zou je aan een volgende generatie willen doorgeven?

Station 2: Het hertenkamp

Afbeeldingsresultaat voor hertenkamp

Het hertenkamp is een prachtig stukje Vriezenveen. Het kan je zomaar raken. Het groene gras, het ruizen van de bladeren in de wind. De herten.

Vertel eens over een moment van verwondering, een moment dat je onder de indruk was van de schoonheid van de natuur.

Station 3: de kruidentuin.

Afbeeldingsresultaat voor kruidentuin vriezenveen

Kruiden zijn onmisbaar in de keuken. In de Gouden Eeuw waren de kruiden uit het de oost ook goud waard. Kruiden bepalen de smaak.

Wie of wat zijn smaakmakers in jouw leven? Welke smaak geeft het geloof aan jouw leven?

Station 4: Bouwbedrijf Bramer

Gerelateerde afbeelding

Wat of wie is voor jou een bouwsteen voor jouw geloof geweest? Zou je ook voor een ander een bouwsteen kunnen zijn? Hoe? Heb je daar een voorbeeld van?

Station 5: beschutting van de beuk

Gerelateerde afbeelding

In de tuinen van nummer 15 en 17 staan prachtige, oude bomen. Bomen zijn een bron van leven. Vogels nestelen, het biedt beschutting en de schaduw is verkwikkend. Het doet me denken aan een vers uit de Bijbel (Marcus 4, 32) “Maar als het na het zaaien opschiet, wordt het de grootste van alle planten en krijgt het grote takken, zodat de vogels van de hemel in zijn schaduw kunnen nestelen.”

Wat roept zo’n vers bij je op? Waar denk jij aan bij beschutting?

Station 6: Watertoren

Afbeeldingsresultaat voor watertoren vriezenveen

De watertoren is medebepalend voor het beeld van Vriezenveen. Een watertoren is, in de meeste gevallen, een torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir. Door de hydrostatische druk blijft de druk in het waterleidingnet constant. Het volume van het water in een watertoren moet voldoende zijn om het peil (en dus de druk) constant te houden bij schommelingen in het verbruik. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de rust van een voetbalwedstrijd als iedereen tegelijk het toilet gebruikt, bij een incident zoals een grote leidingbreuk of een stroomstoring of bij een zeer grote afname, bijvoorbeeld bij brand.

Ook in ons geloofsleven kan het schommelen. Soms ontbreekt houvast en krijgen twijfels en vragen ruim baan. Soms ontbreekt het vuur een beetje en wordt het geloof wat lauw. Wat helpt jou om het geloof ‘op druk’ te houden?

Station 7: Oorlogsgraven

Op de begraafplaats zijn ook oorlogsgraven. Als je wilt kun je naar deze oorlogsgraven gaan, als je liever niet over de begraafplaats wilt lopen, kun je ook op de parkeerplaats de volgende vraag lezen.

Persoonlijk vind ik het indrukwekkend om verhalen over de oorlog te horen. Zoals ook ‘Het verzet kraakt’ dat in Almelo wordt opgevoerd een bijzonder verhaal is over gewone mensen die in uitzonderlijke omstandigheden probeerden het goede te doen. Zelf zagen verzetsmensen zich niet als helden. Zo kozen ook veel soldaten in de Tweede Wereldoorlog voor een onzekere weg om anderen de vrijheid te geven. Een weg die zij soms betaalden met hun leven.

Wat roepen deze verhalen bij je op?

Station 8: De Weemelanden

Afbeeldingsresultaat voor weemelanden vriezenveen

Ga bij de Weemelanden naar binnen. Het is mogelijk om een kopje koffie te drinken (dit is kortgesloten met het restaurant).

De Weemelanden is een bijzonder huis. Met liefde en betrokkenheid verzorgen verpleegkundigen de bewoners. Om de bewoners staan ook vaak een of meerdere mantelzorgers. Niet altijd gemakkelijk, maar zo belangrijk.

Hoe ervaar jij het om aan anderen liefde te geven? Heb je daar voorbeelden van? Hoe ervaar jij het om zorg en liefde te ontvangen? Wil je daar iets over vertellen?

Station 9: Boerderij de Grooten.

Het is een vredige boerderij, zo in het midden van Vriezenveen. Wat geeft je vrede?  Wanneer ervaar je vrede?

Station 10: de bibliotheek

Wat is je lievelingsboek?

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: