Moederdag

12 mei

In mijn pastorale ontmoetingen hoor ik met regelmaat verhalen over moeders. Vaak zijn het verhalen over vrouwen die een monument verdienen. Krachtige moeders die er ‘gewoon’ altijd zijn. Krachtige moeders die soms ondanks alles die troostende schuilplaats, en dat noodzakelijke en bemoedigende thuis zijn.

Dat krachtige is lang niet altijd fysieke kracht. De kracht van moederschap zit in de onvoorwaardelijke liefde. De beschuttende geborgenheid. De onbaatzuchtige verbondenheid. Ook als moeders soms broos en kwetsbaar zijn. Wat is de liefde van een moeder onmisbaar in een mensenleven.

Afbeeldingsresultaat voor esther veerman

Mama, Esther Veerman

Moederschap is het grote en ondenkbare geschenk. Daar waar moeders hun kinderen geborgenheid en liefde meegeven, daar waar moeders in al hun eenvoud, kwetsbaarheid en pogen, die veilige plek zijn waar kinderen altijd terecht kunnen – daar groeien en bloeien kinderen.

Omdat moederschap zo belangrijk is en verband houdt met zulke diepe emoties, is het gemis van een moeder of van een kind soms zo verscheurend en pijnlijk.

Dat is de andere kant van Moederdag. De scherpe pijn die met mensen mee kan gaan, omdat hun moeder nooit in staat is gebleken om liefde te geven. De diepe gekwetstheid die zich in mensen kan nestelen door woorden en handelingen van een moeder die het haar geschonken vertrouwen misbruikt heeft.

Het diepe verdriet om een lieve en bewogen moeder die overleden is.

De schurende en verscheurende heimwee van het onvervulde verlangen. Het ondenkbare gemis van een kind dat je als moeder hebt moeten wegdragen.

Als we Moederdag vieren, zie ik ook de schaduw en de pijn die opnieuw wakker worden gemaakt door de vrolijke reclames. Het is goed om die schaduwkant te zien en om er aandacht voor te hebben.

en daarnaast is het goed om voor al die onbaatzuchtige moeders, voor al die onvoorwaardelijke liefde, voor al die onbetaalbare zorg, al die slapeloze nachten, voor al die liefde met al dat vallen en opstaan – om voor die liefde een kaars aan te steken.

Afbeeldingsresultaat voor kaarsje

Moederschap is het fundament waarop kinderen het leven leren omarmen als het geschenk dat het is. Moeders, bedank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: