The Armed Man: overweldigend en emotioneel

15 mei

‘Het was mooi’, stamelde ik bij het verlaten van de kerkzaal tegen Bert Webbink, lid van de muziekcommissie van de Ontmoetingskerk en de drijvende kracht achter het realiseren van The Armed Man. Mass for Peace van Karl Jenkins.

Afbeeldingsresultaat voor the armed man vriezenveen

Natuurlijk was het niet ‘mooi’ – het was zoveel meer dan dat. Adembenemend, indrukwekkend, ontroerend, hartverscheurend, emotioneel, overweldigend. Ik had tijd nodig om alle indrukken te verwerken.

Toen ik in de volle Ontmoetingskerk plaats had genomen, bedacht ik me hoeveel geluk we hebben met zoveel getalenteerde muzikanten van de Vriezenveense Harmonie en met zoveel enthousiaste doorzetters die de juiste mensen wisten te bereiken om dit schitterende project te verwerkelijken. Het projectkoor met 75 zangers was indrukwekkend, en de dirigenten Erik van de Kokl en Mark Schrijver hebben uitstekend werk geleverd.

Het ontroerde me dat deze Mass for Peace in de Ontmoetingskerk werd opgevoerd. Is dat niet waar we als Ontmoetingskerk ten diepste voor staan: ontmoeting en verbinding?

Het muziekstuk van Jenkins is in zekere zin een aanklacht tegen de mensheid die steeds weer zoekt om langs de doodlopende weg van oorlog en geweld conflicten te beëindigen. Het is echter ook een verhaal van hoop, omdat de weg van respect en van het zoeken naar verbinding ruimte maakt voor vrede.

In de muziek komt deze aanklacht scherp naar voren, ondersteund door filmfragmenten die de waanzin van oorlog en geweld laten zien. Zelf vond ik het nummer (was het Charge! of Angry flames? Ik weet het niet, door de tranen die over mijn wangen stroomden) waarin de muziek ons opzweepte, het koor het verschrikkelijke en dramatische uitschreeuwde en de filmbeelden tot diep in de ziel raakten, het meest indrukwekkend. Op het hoogtepunt van al het geluid dat op mij afkwam, zagen we de beelden van 9/11. En opeens was het stil. Doodstil. Ademloos keek ik naar het ineenstorten van de Twin Towers. De stilte galmde in mijn hoofd.

Het stuk eindigt met Better is peace. Een nummer over hoop. Dit muziekstuk van Jenkins bepaalt ons opnieuw bij het belang van verbinding. Aan het begin van het stuk klinkt  ook de islamitische oproep tot gebed. Wat is het belangrijk dat we elkaar blijven zoeken. Wat is het van onschatbare waarde dat er steeds weer mensen zijn die zoeken naar overeenkomsten en naar verbondenheid.

Dit stuk maakt ons opnieuw bewust van dit belang. Dank aan het koor. Dank aan het orkest. Dank aan de solisten. Dank aan de dirigenten. Wat een prachtige, waardevolle en ontroerende avond werd ons gegeven.

Dinsdag 15 mei om 20.30 uur is er nog een kans om het stuk te zien in de Ontmoetingskerk. Hier kun je nog kaarten reserveren

Hier kun je The Armed Man luisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: