About us: even stil gezet worden

3 feb

Vandaag (3 februari 2019) was het tweede event van About us. Opnieuw was de opkomst erg bemoedigend. About us is een initiatief van een groep enthousiaste mensen met verschillende kerkelijke achtergronden en met een verschillende betrokkenheid op kerk. Wat hen drijft, is dat ze een inspirerende plek willen creëren voor zoekers, twijfelaars en gelovigen waar zonder verborgen agenda levensvragen aan de orde kunnen komen. Deze groep zet zich in om ruimte te bieden om in het drukke bestaan even stil gezet te worden en na te denken over de kern en de zin van het leven.

about us

Levensvragen

Het event is het best te omschrijven als een uur waarin op een prikkelende manier thema’s uit het gewone leven aan de orde komen. Een spreker neemt de bezoekers aan de hand van fragmenten uit films of van clips mee langs de vragen en dilemma’s van het thema.

Op zoek naar een inspirerende ruimte

In een kerkdienst wordt van bezoekers verwacht dat zij deelgenoot worden van een godsdienstoefening: in de liturgie wordt op de een of andere manier verondersteld dat er een relatie tot stand komt tussen mens en God. Het is essentieel om mee te doen met het bidden en het zingen – maar wat als je niet zeker weet of je gelooft? Wat als de vorm je niets meer te zeggen heeft?

About us daagt bezoekers uit, maar laat het bij de bezoeker wat z/hij er mee doet. In het betoog komt de kracht van het christelijk geloof naar voren als een mogelijkheid die het team en de spreker inspireert om een weg te vinden in de levensvragen. Hierin komt het eigene van About us aan het licht en laten de initiatiefnemers zien dat zij in een niche zijn gestapt in Sliedrecht.

Anko Oussoren

Vandaag sprak Anko Oussoren over lonely Paradise. Aan de hand van de film Into the wild ging hij in op de vraag naar vrijheid: hoe vrij zijn wij? Wat maakt je gelukkig? Te vaak lopen we weg voor wat we in ons mee dragen aan verborgen pijn, tekortkomingen of teleurstellingen. Vrijheid opent zich in relaties, in de durf om je te verbinden.
anko

We sloten af met het nummer Breathe van Pearl Jam met de aansprekende en bijzondere zin: Nothing you would take … everything you gave. 

Blijven zoeken naar de balans

De eerste reacties na afloop waren positief: het raakte aan thema’s waar veel bezoekers in hun eigen leven mee te maken hebben. Sommigen ervaarden toch teveel sturing aan het einde van het betoog. Het blijft zoeken naar de balans: vanuit de eigen traditie het gesprek blijven  zoeken met onze vrienden en familieleden die zich niet (meer) verbonden voelen met traditionele kerken.

About us heeft zich laten inspireren door B:LOFT, een initiatief uit Hardinxveld-Giessendam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: