Hongerklap

25 mrt

Je ziet ze zwoegen. Een kleurige lint stampend op de pedalen. Als de renners schuin omhoog kijken, kunnen ze in de verte de top al zien. Een flink aantal haarspeldbochten scheidt hen nog van de streep. Voor nu is het doorgaan. Ritme vinden. En moraal.

Een renner maakt zich los uit het peloton. Met een machtige demarrage pakt hij snel tientallen meters. Het peloton zet de achtervolging in, maar ze komen niet dichterbij. Nog een paar kilometer. Eeuwige roem.

Gerelateerde afbeelding

Maar dan lijkt het of de leider van de koers stil valt. Het soepele ritme gaat over in schokkend trappen. Rukkend aan zijn stuur probeert hij uit alle macht door te gaan. Hij hoort het snuiven van de achtervolgers. Ze passeren hem alsof hij stil staat.

De laatste kilometer is een ware martelgang. Op grote afstand komt hij over de streep. Hij kan nog amper op zijn benen staan. Weg klassement.

‘Wat gebeurde er’ vragen de journalisten. ‘Hongerklap’.

Topsporters weten hoe belangrijk voedsel is. Nou ja, daar hoef je natuurlijk geen sporter voor te zijn. Eten is leven. Broodnodig.

Maar dat geldt ook voor je levensweg. Wat heb je nodig om met tegenslagen om te gaan? Om ambities na te jagen? Om de dag maar weer gewoon te ontvangen. Welk ‘voedsel’ geeft je kracht en moed?

We kunnen als voedsel kiezen voor carrière, of voor zelfhandhaving. Maar als er niets onder of achter zit om op terug te vallen, zijn we kwetsbaar. We kunnen gevoed worden door angst of heimwee. Maar uiteindelijk verteert het onszelf.

Het wordt echter anders als liefde ons voedsel is. Liefde geeft leven. In de Bijbel lezen we dat de liefde alles met God te maken heeft. Tastbaar en zichtbaar geworden in Jezus. Wil je weten wie de God van de christenen is? Kijk naar Jezus.

In Johannes 6 legt Jezus uit dat hijzelf het brood is dat leven geeft. Het brood dat gebroken wordt. Als de menigte dat hoort, haken velen af. Een kleine groep blijft over. Bij deze Jezus vinden ze woorden die het leven openen. Horen ze woorden die hoop geven en richting wijzen. Woorden van Jezus waardoor ze deelgenoot worden van dat visioen van thuiskomen bij God.

Het is dat woord, dat herschept, bemoedigt en kracht geeft, dat tot op vandaag gehoord wordt en levens verandert. Tot op vandaag wordt het brood gebroken, tot voedsel voor velen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: