Stille Week in de gereformeerde kerk

16 apr

De week voor Pasen is de Goede of Stille Week. In de gereformeerde kerk Sliedrecht zijn er vanaf donderdag vieringen op weg naar Pasen. Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag (Paaswake) zijn intense en aansprekende vieringen rond de kern van het christelijk geloof: het lijden, het sterven en de opstanding van Jezus Christus. Van harte uitgenodigd om deze dagen mee te vieren en te beleven.

Donderdag 18 april 19.30 uur

Op deze donderdag, ook wel Witte Donderdag genoemd, vieren we Avondmaal. We denken terug aan het laatste avondmaal van Jezus.  Hij vierde met zijn vrienden Pascha en verbond dit feest van bevrijding en uittocht aan zijn eigen lijden en sterven.

Voorafgaand aan het pesachmaal, waarvan Jezus als enige wist dat het zijn laatste zou zijn, waste Jezus de voeten van zijn discipelen. Hij brak vervolgens volgens Joods gebruik het brood en deelde dit uit aan zijn discipelen, terwijl hij zei: “Neem en eet, want dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt”. Ook de wijn deelde hij rond, met de boodschap: “Drink er allen uit, want dit is mijn bloed, het bloed van het verbond, dat voor velen vergoten wordt”.

De viering begint om 19.30 uur.

IMG_20170807_185325

Vrijdag 19 april om 19.30 uur

Op Goede Vrijdag is er om 19.30 uur een dienst, waarin het lijden en sterven van Jezus centraal staat. De Christelijke Oratorium Vereniging ‘Soli Deo Gloria’ zingt dan koralen uit de bekende Matthäus  Passion van Bach.

We lezen het lijdensverhaal uit het Evangelie naar Mattheüs. Op Witte Donderdag wordt Jezus na het Laatste Avondmaal veroordeeld tot de kruisdood door Pontius Pilatus. Pilatus probeert Jezus nog vrij te krijgen, door de bevolking van Jeruzalem te laten kiezen tussen gratie voor een moordenaar (Barabas) of gratie voor Jezus. Het volk van Jeruzalem kiest voor de vrijheid van de moordenaar, waarna Pilatus Jezus laat mishandelen en bespotten. Het volk vindt dat niet genoeg en eist de kruisdood van Jezus, waarna Pilatus toegeeft. Op de heuvel Golgotha, nabij Jeruzalem, wordt Jezus aan het kruis genageld.

IMG_20170807_185414

Zaterdag 20 april om 21.30 uur

Stille Zaterdag is een dag van stilte en bezinning; het is de dag van het besef dat Jezus werkelijk gestorven is. Stille Zaterdag is de laatste dag van de 40dagentijd. Om 21.30 uur begint de Paaswake. Het is een ingetogen en waardevolle viering.

Tijdens deze Paaswake lezen we uit de Bijbel over Gods bevrijding, delen we het licht, gedenken onze eigen doop en wordt de nieuwe Paaskaars als teken van het licht van Christus de kerk ingedragen. Deze vlam verdrijft met zijn licht de schaduw van de dood.

Zaterdagnacht van 22.00 – zonsopgang: Paaschallenge

Zaterdagnacht doen meer dan 20 jongeren mee met de Paaschallenge (uitgewerkt een aangeboden door JOP, een interactieve reis door het lijdensverhaal van Jezus Christus naar de opstanding.

Zondag 21 april om 9.30 uur

Op zondag 21 april vieren we het Paasfeest, aanvang 9.30 uur. Het feest van opstanding, het feest van hoop! Aan deze dienst wordt meegewerkt door de muziekvereniging Crescendo (A-orkest).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: