De heilige Geest en de vlieger

10 jun

Afgelopen zondag (9 juni 2019) vierden we het feest van de heilige Geest. Pinksteren. Maar wat vieren we nu precies? Wie is de heilige Geest?

Over de heilige Geest is veel te vertellen. Het heeft te maken met elkaar leren verstaan, zoals ds. René de Reuver, secretaris van de Protestantse Kerk in Nederlandvertelt. Het heeft te maken met bezieling, met hoop. Het heeft te maken met herschepping, met levensadem.

De heilige Geest is God dichtbij, God in ons – die ons helpt om op het spoor van de liefde van God in Jezus Christus te komen en te blijven.

Hoe leg je dit uit aan kinderen? Ik heb het geprobeerd uit te leggen met behulp van de vlieger.

vlieger

Net zoals de wind kun je de heilige Geest niet zien, maar wel voelen. Een vlieger kan alleen vliegen als er wind is die hem draagt. Zonder wind wordt het met de vlieger niets. Die vlieger ben jij (of de gemeente als daar de spits van de uitleg komt te liggen. Dan is het ook mooi om te verwijzen naar alle kleuren van de vlieger).

De vlieger krijgt zijn stevigheid van twee vliegerstokken die kruislings de vlieger op spanning brengen. In de kerk verwijst het kruis naar Jezus Christus. Het is de liefde van Jezus die stevigheid en vorm geeft aan jouw leven. Wat er ook gebeurt, de liefde van Jezus voor jou blijft. Hij was trouw tot het bittere einde. Vrienden kunnen weglopen als het spannend wordt, maar Jezus blijft trouw. Zijn liefde is zo groot, dat Hij voor ons door de dood is heengegaan. Maar Hij is opgestaan en leeft. Met die liefde blijft  Jezus voor jou zorgen.

De liefde van de heilige Geest draagt ons,  zoals de wind de vlieger draagt. Door de wind danst de vlieger en gaat alle kanten op. Zo geeft de heilige Geest richting aan ons leven. Hij geeft vreugde, vrede en vrijheid. De heilige Geest geeft ons hoop!

En zoals de vlieger met het draad vast zit aan de vliegeraar, zo ben jij altijd verbonden met God de Vader. In zijn handen ben je veilig. Hij laat niet los.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: