Onze eigen Don Quichot

19 aug

Wat zou er in zijn kop omgaan? Wat gebéúrt er?

Het is zo’n rustige dag. Het kan een zaterdag zijn. Een vrije dag. Vakantie. Geen gekkigheid. De honden mooi op tijd uitgelaten, lekker stukje gelopen. Kopje koffie. Nog even wat lezen. De honden zijn rustig en liggen in hun manden.

Een vredige sfeer.  Tot dat ene moment.

Tot dat moment dat ik opsta en de stofzuiger pak. Of de bezem. Of de dweil. Of de stoffer en blik. Het maakt niet zoveel uit waar ik me op dat ene moment in huis bevind. Het kan boven zijn. In de keuken. De gang. De woonkamer. Ik kan vlakbij Charly beginnen of aan de andere kant van het huis.

Maakt niet uit.

Met dat ik de stofzuiger aanzet, wordt Charly wakker. Of nee, er ontwaakt iets in Charly. Zo snel als zijn poten hem kunnen dragen, komt hij al slippend, grauwend en blaffend aangerend. ‘Doe die stofzuiger uit!’ ‘Stop met vegen. Nu.’ ‘Hou op met dweilen, mafklapper.’

Natuurlijk hebben we al onze hondenopvoedtalenten ingezet om dit best wel onwenselijk gedrag af te leren. Nu ben ik niet direct de grootste fan van schoonmaken, maar van tijd tot tijd stofzuigen zou toch moeten mogen.

Na enkele maanden geduldig oefenen, is er wel het een en ander bereikt. Charly is gestopt met blaffen. Zijn obsessie is gebleven, alleen zijn tactiek is veranderd.

Charly ligt te slapen.

De stofzuiger gaat aan.

Charly springt op en begint als een razende te zoeken naar een speeltje. Wat dan ook maar. Gewoon. Om in te bijten.

Met in zijn bek één, twee of meer speeltjes rent hij naar de stofzuiger.

Zwijgend, maar met een gedreven doelmatigheid, loopt hij in de stofzuigerslang. Fanatiek kauwt hij op zijn speeltje, draait vast in de slang en het snoer en terloops komt zijn bek tegen de slang. Geheel per ongeluk en nauwelijks zichtbaar, valt het speeltje uit zijn bek, maar gaat het ritmisch kauwen verder. Op de stofzuigerslang.

Het is een gevecht dat hij uiteindelijk niet kan winnen. De vloer wordt gezogen. Steeds opnieuw. Of geveegd. Of gedweild. Maar of hij zich er ooit echt bij neerlegt?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: