Witte Donderdag 2020

9 apr

We gaan een bijzondere Stille Week tegemoet. Nog niet eerder hebben we meegemaakt dat we geen kerkgangers kunnen verwelkomen op deze samenkomsten rond het hart van het evangelie. Het stelt ons als gemeente voor vragen waarmee we nog niet eerder te maken hebben gehad en waar de kerkorde niet in voorziet.

Vanavond is de eerste van de drie vieringen voorafgaande aan Pasen: om 19.30 uur vieren we Witte Donderdag.

Een belangrijke vraag is of, en zo ja: hoe we Avondmaal kunnen vieren. Er zijn theologen die aangeven dat het Avondmaal alleen gevierd kan worden als de gemeente fysiek samen is gekomen. Zij roepen op om de viering van het Avondmaal uit te stellen: we wachten in deze droevige tijd.

Andere theologen wijzen juist op de verbondenheid die gemeenteleden ervaren nu ze in deze geïsoleerde tijd toch samen naar de digitale viering kunnen kijken. Als kerkenraad kiezen wij voor deze tweede lijn, en wel om de volgende redenen. De digitale gemeente is in deze tijd beslist ook gestalte van Christus. In het zoeken naar troost en verbondenheid kan samen thuis Avondmaal vieren van grote waarde zijn. Tot slot nemen we in de overweging ook mee dat onze gemeente al veel langer bestaat uit leden die fysiek samen komen in het kerkgebouw en leden die door omstandigheden altijd al aangewezen waren op thuis vieren. Deze leden maakten en maken volwaardig deel uit van onze gemeente.

We nodigen gemeenteleden uit om de viering thuis mee te maken. We vragen diegene die thuis meekijken om aan het begin van de viering een kaars aan te steken.

Op het moment van het delen van brood en wijn, kunnen de gemeenteleden thuis met eigen brood en wijn/druivensap delen in het Avondmaal.

Wat mij mooi lijkt is om het Avondmaal te vieren als afsluiting van de avondmaaltijd. Dat is een mooie bijkomstigheid van thuis vieren. Het doet terug denken aan het gebruik uit het begin van het christendom waar maaltijden in gezamenlijkheid werden genuttigd en afgesloten werden door het samen breken van het brood.

Laten we in verbondenheid de overvloed van genade die ons in het breken van het brood wordt aangereikt, proeven en delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: