Een bijzonder jubileum

17 jan

Afgelopen vrijdag (10 januari 2014) vertelde Nynke Dijkstra tijdens de opening van de studiedag in het kader van de Missionaire Specialisatie over Kaj Munk. Hij was naast dichter en toneelschrijver Luthers predikant. In 1944 is hij door de Duitse bezetters om het leven gebracht vanwege zijn verzet tegen het nazisme. Een van de preken die bewaard is gebleven ging over Johannes 2, de bruiloft te Kana. In zijn preek laat Munk het bruidspaar tijdens een huwelijksjubileum terugblikken op die wonderlijke gebeurtenissen op hun bruiloft. Onderwijl openen ze nog een fles wijn die ze hebben bewaard van hun bruiloftsfeest. Ik heb de preek niet kunnen vinden, maar het inspireerde me tot deze blog.

wijnglazen

Met een voldaan gevoel ploffen Ruben en Debora op de bank. De familie en vrienden zijn zojuist naar huis gegaan. Langzaam daalt de rust weer terug in huis. De jongens zijn naar bed. Met twinkelogen ontkurkt Ruben een fles wijn die hij zojuist uit de kelder heeft gehaald. Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat ze getrouwd zijn. Een onvergetelijk feest. Debora, met haar prachtige jurk, haar mooie haren en haar stralende lach, was alle dagen van het feest het vreugdevolle middelpunt. Ruben, toen nog met een volle bos donker krullend haar, genoot met volle teugen van de vrienden, de muziek, de dans. Echt een heerlijk feest.

Ruben nipt aan zijn glas, ruikt de heerlijke wijn. Het is de wijn die is overgebleven van hun huwelijksfeest. Er staan nog tientallen flessen in de kelder. ‘Weet je nog, Debora?’ vraagt Ruben aan zijn vrouw. Ja, hoe zou zij het ooit kunnen vergeten. Het huwelijksfeest dreigde op een fiasco uit te draaien. Ze hadden te weinig wijn ingekocht. Het was hun zelf ontgaan. Zo druk waren ze om alles te regelen en het iedereen naar de zin te maken. Maar toen gebeurde dat waanzinnige wonder.

Ruben en Debora hadden Maria en haar zoon Jezus ook uitgenodigd die ze nog kenden van de gezamenlijke reizen naar Jeruzalem. Ze hadden altijd al een zwak gevoeld voor Jezus, maar op hun bruiloftsfeest maakte hij een onuitwisbare indruk. Haast onopvallend had hij hun feest gered. Hij had de bedienden opdracht gegeven om de stenen watervaten die de gasten gebruikten  om zich te reinigen, te vullen met water. Dat water moesten ze vervolgens aan de ceremoniemeester laten proeven.

Debora begint te lachen. Wat was Asaf die dag gestrest. Natuurlijk had hij gezien dat de wijn op ging. Snel had hij bedienden erop uit gestuurd om wijn te kopen, maar ze waren onverrichter zake teruggekeerd. Nu stonden ze daar met een glas. ‘Proef eens’.  Het was een sensatie die Asaf niet snel zou vergeten. Verrassend lekkere wijn. Een frisse, fruitige afdronk, met een volle nasmaak die raakte aan heimwee en verlangen. Een smaak van troost en warmte. Van geborgenheid en thuiskomen. De smaak van Gods Koninkrijk.

Asaf was zelfs een beetje boos geweest. ‘Waarom bewaar je de goede wijn voor het laatst?’ had hij uitgeroepen. Ruben had er eerst niets van begrepen. Later sprak hij Johannes, een van de leerlingen van Jezus. ‘Jezus heeft iets laten zien van de vreugde van Gods bruiloftsfeest’, vertelde Johannes. Her was een teken, een verwijzing naar Gods Koninkrijk. Daar op het feest werd zichtbaar hoe God zich wil verbinden met mensen, vreugdevol en liefdevol. Jezus maakt het leven tot een feest dat gevierd mag worden, waar de liefde kan stromen. Het heil van God werd zichtbaar: het heil dat stroomt en nooit karig, maar altijd overvloedig is.

Debora kijkt in de donkere, liefdevolle ogen van Ruben. De afgelopen jaren waren niet altijd gemakkelijk geweest. Er is veel gebeurd. Nog steeds is de politieke situatie instabiel. Een dreigende tijd. Ze kijkt naar haar glas en denkt terug aan de woorden van Jezus. ‘Ik ben de ware wijnstok, jullie zijn de ranken. Zorg dat je op mij geënt blijft’. Ze neemt nog een slok, en voelt hoe deze bijzondere wijn haar hart verwarmt.

Deze wijn, als teken van Gods Koninkrijk, als teken van Jezus die gekomen is om het verlorene te zoeken, heeft hun leven en hun relatie gekleurd. Hun bruiloft toonde de opmaat van de nieuwe schepping. Gods heil, in alle overvloed door Jezus naar de wereld gebracht. Debora en Ruben kijken elkaar aan: ‘Op het leven, het volle leven’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: