Wit als sneeuw

24 jan

Vanochtend was Vriezenveen bedekt met een prachtige laag witte sneeuw. Sneeuw maakt de wereld direct anders. Opgewonden stemmen van kinderen. Ouders die voor hun kinderen de mooiste sneeuwpoppen maken. Vaders die de slee aan de auto binden en een stukje gaan rijden met hun slingerende kroost achter de auto (typisch Twents?). Onze hond Flower die zo enthousiast is dat ze per ongeluk zomaar met een  grote hond gaat spelen. Vrolijkheid en uitgelatenheid in de straat. Binnen een paar uur zijn scherpe scheidslijnen vervaagt. Viezigheid en modder verdwijnt onder de sneeuw. Een nieuw landschap ontrolt zich en nodigt uit om voorzichtig de eerste stappen te zetten in een wereld die nog niet is aangeraakt.

UitzichtSneeuwVoetstappen

Jesaja

In Jesaja, een van de profeten uit de Bijbel, lezen we hoe het beeld van de sneeuw gebruikt wordt als een beeld van Gods vergeving. “De HEER zegt: Laten we zien wie er in zijn recht staat. Al zijn je zonden rood als scharlaken, ze worden wit als sneeuw, al zijn ze rood als purper, ze worden wit als wol.” (Jesaja 1, 18). Dat is het spectaculaire aanbod van God: alles wat je met je meedraagt, al je overtredingen en ongerechtigheid – dat wil Ik vergeven. Een nieuw begin. Een nieuw landschap, ongerept. Een nieuw leven. Dát is Gods uitgestoken hand.

Vergeving en bekering

Deze vergeving vraagt om beweging, om bekering. Om waar het in je vermogen ligt te herstellen waar je anderen beschadigd en tekort gedaan hebt. Als je de liefde van God in je leven hebt ervaren en als de vergeving de dragende grond onder je bestaan is geworden, dan kan het niet anders dan dat je anders in het leven bent komen te staan. De liefde die jouw leven heeft veranderd, geef je door. Bij de vergeving hoort bekering.  In Jesaja lezen we de volgende woorden van God: “Was je, reinig je, maak een eind aan je misdaden, ik kan ze niet meer zien. Vermijd alle kwaad en leer goed te doen. Zoek het recht, houd tirannen in toom, bied wezen bescherming, sta weduwen bij.” (Jesaja 1, 16 en 17)

Sneeuw

Het is goed om het beeld van de sneeuw vast te houden. In de witte sneeuw is nieuwe viezigheid veel zichtbaarder dan voor de sneeuw gevallen was. De sneeuw nodigt uit tot vrolijkheid en uitgelatenheid. Zo biedt Gods vergeving ook vreugde. Het nodigt echter ook uit om te veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: