De kerk – rustpunt op de grens van dood en leven?

4 mrt

Er vormt zich een lange rij om de familie te condoleren. De rij begint al buiten en beweegt zich langzaam en ingetogen door de hal naar de zaal waar de familie in een rij staat opgesteld. Sommigen lopen na het condoleren weer naar de uitgang, andere gaan in de kerkzaal zitten waar het orgel stemmige liederen speelt.

Dienst van Woord en gebed

De dienst van Woord en gebed is respectvol, ingetogen en betrokken. Een dienst zoals die in vele kerken zou kunnen klinken. De liederen en de Bijbeltekst zijn zorgvuldig uitgekozen, in overleg met de familie. Er is ruimte voor persoonlijke bijdragen. In de gebeden wordt ruimte gemaakt voor de verschillende achtergronden van de mensen die in de kerk zitten. Het is al lang niet meer vanzelfsprekend dat de mensen die gekomen zijn om afscheid te nemen van de overledene weet hebben van de christelijke traditie. Wat betekent het voor hen dat ik als voorganger mij tot God richt? Voer ik een schouwspel op en blijven zij toeschouwers, of is het mogelijk om woorden te kiezen waardoor zij uitgenodigd worden om met de liturgie mee te doen?

Overdenking

In de overdenking gaat de Bijbel open en komen levensvragen aan de orde. Vragen naar het goede leven, naar hoe God op ons betrokken is. Vragen rond leven en dood, vragen naar hoop en troost. Daarnaast is er ruim aandacht voor de overledene.

Uitwisseling tijdens de koffie

Als er na afloop nog koffie wordt gedronken, spreekt een stel van rond de 50 uit de Randstad mij aan. Ze zijn al heel lang niet meer in een kerk geweest. De rust en aandacht van de dienst van Woord en gebed heeft hen geraakt. Het maakte het voor hen een waardig en waardevol afscheid. Niet alleen hebben ze ruimte ervaren om door de uitgesproken liturgie afscheid te kunnen nemen van de overledene, ook bood deze dienst voor hen de gelegenheid om zich te verhouden met hun eigen vragen rond sterven, dood, God, geloof.

Rust en aandacht

Wat me trof, was dat de rust en aandacht hen zo goed deden. Hun leven gaat snel en is er minder gelegenheid voor onverdeelde aandacht. Deze kerkelijke uitvaart hebben ze ervaren als contrast. Een heilzame tegenspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: