‘Here to support’ wint Ab Harrewijnprijs 2016

14 mei

In een zonnige en warme Pauluskerk werd vanmiddag (13 mei 2016) bekend gemaakt wie de Ab Harrewijnprijs 2016 heeft gewonnen. Deze prijs is in 2003 ingesteld vanuit de Linker Wang, platform voor geloof en politiek, ter nagedachtenis aan Ab Harrewijn. Deze dominee en politicus stond bekend om zijn grote betrokkenheid op de kwetsbare medemensen en zijn strijd voor een rechtvaardige wereld.

Veel inzendingen

Elk jaar mogen initiatieven van personen of groepen worden ingestuurd die zich inzetten voor de onderkant van de samenleving. Volgens Ineke van Gent, voorzitter van de jury, was het aantal aansprekende en waardevolle inzendingen dit jaar bijzonder hoog.  Esther Veerman was met de Stichting ‘Kunst uit geweld’ één van de vijf genomineerden. Vandaar mijn aanwezigheid bij de uitreiking.

Pauluskerk

De treffende locatie van de prijsuitreiking is de Pauluskerk te Rotterdam. Deze kerk staat bekend om zijn ruimte voor dak- en thuislozen en hun diaconale hart voor mensen die kampen met armoede en/of tegenslagen in het leven. De eerste verdiepingen van het gebouw zijn dan ook ingericht ten dienste van deze groep. Op de begane grond een ruimte voor ontmoetingen met koffie en maaltijden. Op de eerste verdieping zijn er voorzieningen om gebruik te maken van internet. De kerkzaal bevindt zich op de tweede verdieping. Een lichte zaal waar de zon met haar warme stralen naar binnen viel.

Ontroerende initiatieven

De zaal vulde zich met de genomineerden en belangstellenden. Het ontroerde me om de verhalen van de genomineerden en hun motivatie te horen en te zien. Bijzondere getuigenissen van mensen die te maken kregen met onrecht of moeilijke omstandigheden of die geraakt waren door de omstandigheden van medemensen. Wat zo waardevol is dat deze mensen niet de moed opgaven of zich nog alleen om zichzelf wilden bekommeren, maar hun bewogenheid of hun levensverhaal juist in zetten voor medemensen. Initiatieven van en met kwetsbare mensen die hen weer op eigen benen zetten. Hoe verschillend de vijf nominaties ook waren, de bewogenheid, bevlogenheid en energie van de initiatiefnemers waren prachtige overeenkomsten.

Here to support

De uiteindelijke winnaar van de Ab Harrewijnprijs 2016 is de stichting ‘Here to support’. Deze stichting zet zich in voor niet-uitzetbare asielzoekers door educatieve en culturele projecten op te zetten. Het is een groep mensen die tussen wal en schip vallen. Ze hebben geen verblijfsvergunning, maar kunnen om allerlei redenen ook niet worden uitgezet. Hierdoor hebben ze in onze samenleving nauwelijks rechten. Ze kunnen bijvoorbeeld geen officieel onderwijs volgen, hebben geen toegang tot voorzieningen en beperkt toegang tot medische zorg. Via deze link meer informatie.

Menswording

Wat de projecten van ‘Here to support’ zo bijzonder maakt, is dat het de mensen hun menswaardigheid en eigen waarde weer terug geeft. Door het maken van een theatervoorstelling, door het leren fotograferen of schilderen of door het volgen van een cursus in de We are here Academy. Een terechte winnaar omdat deze prijs er mede aan kan bijdragen om deze groep mensen die onzichtbaar zijn en er niet mogen zijn, onder de aandacht te brengen en te steunen.

Kostbaar initiatief

Overigens ben ik ook erg onder de indruk van de andere genomineerden. Vanmiddag waren er geen verliezers. Alleen winnaars. Omdat het om mensen gaat die met hart en ziel de samenleving een beetje mooier willen maken. Wat is de Ab Harrewijnprijs een mooi en kostbaar initiatief, omdat geloof in de autonomie van de ander, hoop op opstaan van kwetsbaren, en de kracht van de liefde gedeeld konden worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: